@DesitaOriginal

Десислава Тодорова

Instagram

desislava7770

Електронна поща

desitaoriginal@mail.bg

Десислава Тодорова, по-известна като ДЕСИТА, е българска певица, творец, продуцент, създател на цифрово съдържание и начален учител.

Биография

ДЕСИТА е родена на 5 март 1985 г. в гр. София. Завършила е 56. СОУ “Проф. Константин Иречек” с профил “Информатика и информационни технологии” в гр. София и СУ „Св. Климент Охридски“ със специалност „Педагогика“ (бакалавър), “Трудова и организационна психология” (магистър) и “Методика на обучението по български език и литература в началния етап на основната степен на образование” (доктор).

Започва музикалната си кариера като солист на детски хор “Звънчета” (1997 г.).

Завършва с Отличие музикалната школа на Мими Иванова, Развигор Попов и Мари Агасян с инструмент пиано и синтезатор (2001 г.).

Спечелва конкурс за Артист-Изпълнители през 2001 г., обявен по това време от АРА Аудио-видео, които по-късно сменят името си с АРА МЮЗИК. Успешно приключва тримесечен курс за Изпълнителско изкуство, което включва уроци по актьорско майсторство, пеене, солфеж и танцово изкуство, след което е поканена да подпише Договор с АРА МЮЗИК. За вокалната ѝ подготовка се грижи оперната певица Елка Чучуганова.


Музикална кариера

2001 г.

Първата ѝ записана песен е „Обречена“ (гръцки кавър на Giorgos Mazonakis: Γιώργος Μαζωνάκης – „Μη Μου Μιλάς Δεν Είμαι Εδώ“), която става тотален хит и държи Първото място на Класацията на слушателите на Радио “Сигнал +” цели три седмици. Текстът на песента е написан от Герго Милов. Аранжиментът е на Михаил Бургуджиев. Сценарист, заснемане и монтаж “Кракра” ТВ – Перник.

2003 г.

Втората песен на ДЕСИТА е “Жива вода” (турски кавър „Gülüm Benim“ на Muazzez Ersoy). Текстът на песента е написан от Герго Милов. Аранжиментът е на Светослав Лобошки. Сценарист и режисьор: Ненчо Касъмов.


2004 г.

През 2004 г. изпълнителката е приета да учи в Софийския университет “Св. Климент Охридски” и приключва музикалната си кариера в АРА МЮЗИК.


2007 г.

ДЕСИТА участва в кастинга за певци “MUSIC IDOL”.


Глас

Сопран

Стил

Българска музика

лейбъл

ДЕСИТА

Завръщане на музикалната сцена с “Ученически години”

2024 г.

ДЕСИТА реализира авторската си песен “Ученически години” по нейна музика, текст и сценарий на видеото. Тя е посветена на абитуриентския бал на големия ѝ син, на нейните учители и колеги. В представения видеоклип са разгледани три основни теми, свързани с няколко висши общочовешки ценности:

– Чистата искрена любов и подкрепа между двама души (респективно в семейството).

– Важността от образованието и ученето.

– Уважението към учителите!

Според текста на песента зрелостниците ще се видят за последно в ролята си на ученици от любимото училище и следва да продължат обучението си, което ще ги промени и подготви за живота.

Това е посланието и на самата песен!

Продуктово позициониране във видеоклипа на ДЕСИТА заема първата ѝ авторска книга – монография “Методически подход за формиране на литературни компетентности чрез четене с разбиране в обучението по български език и литература в началния етап на основната степен на образование – за практически цели“ (Десислава Тодорова, 2024). Книгата е резултат от дългогодишната ѝ научноизследователска работа като докторант в СУ “Св. Климент Охридски” и трудовия ѝ стаж като учител в начален етап.


За книгата

През 2024 г. Десислава Тодорова издава своята първа авторска книга – монография “Методически подход за формиране на литературни компетентности чрез четене с разбиране в обучението по български език и литература в началния етап на основната степен на образование – за практически цели“,

Нейното посланието е “Образованието ВИНАГИ Е БИЛО и ТРЯБВА ДА БЪДЕ ценност за всеки!”

Творчество

Десислава Тодорова има над 25 научни публикации в следните бази данни:
  • Web of Science
  • ORCID
  • Scopus
  • COBISS
  • Harzing’s Publish or Perish
  • e-LIBRARY.RU
  • Google Наукa
  • CEEOL

Дискография

Участие в студийни компилации

• BEST HITS 3 (2001)

• АВТО ФОЛК ХИТОВЕ (2003)

Награди


• Отличник – синтезатор във фестивал-конкурса “С крилете на музиката”, организиран от Столична община – отдел “Културни събития и програми”, Дружество на “Педагози-музиканти” към СБМТД, Музикална школа към СО – район “Оборище” с музиката от филма “Кръстникът” 2001.

• Първенец – дуо синтезатори във фестивал-конкурса “С крилете на музиката”, организиран от Столична община – отдел “Културни събития и програми”, Дружество на “Педагози-музиканти” към СБМТД, Музикална школа към СО – район “Оборище” с песента на BOND “VICTORY” 2001.


@DesitaOriginal

Десислава Тодорова

Instagram

desislava7770

Електронна поща

desitaoriginal@mail.bg